3bir

Vesti

By in Uncategorized 0

Nego, šta je ta IPA?

Inicijali kažu India Pale Ale.

U početku je ona bila rešenje za problem snabdevanja pivom istočnog dela Britanskog Carstva. Obzirom da je u Indiji bilo previše toplo da bi se proizvodilo pivo, bilo je potrebno osmisliti pivo koje je moglo da netaknuto preživi mučno šestomesečno putovanje iz Britanije u Indiju.

Negde u 1780-im, Londonski pivar po imenu Hodgson rešava stvar šaljući jako zahmeljeno, snažno pivo nazvano October Ale koje bi trebalo da odstoji pre pijenja, poput vina. Pivo ne samo da je preživelo putovanje, nego se ispostavilo da je još i neslućeno dobilo na kvalitetu. Tako je rođena prva IPA. Pivo je vremenom postajalo sve bleđe i sve više osvežavajuće, da bi se prilagodilo klimi Indije.

Mnoge velike pivare, poput recimo Bass-a, počelo je da imitira Hodgson-ovo pivo. Vremenom je evoluiralo u nešto slabije- staro dobro Pale Ale, predodređeno za domaće tržište. Sa dolaskom hlađenja piva, originalna IPA je kao takva prestajala da postoji… i tako  sve do neke 1976-e, kada su Amerikanci oživeli svoju ljubav prema kuvanju piva. Zanatski pivari u SAD sa zadovoljstvom su se vratili zaboravljenim britanskim stilovima, a IPA je bila jedan od njih. Amerikanci k’o Amerikanci, nisu stvari radili polovično, te su nova piva bivala sve zahmeljenija i sa sve vecim procentom alkohola.

Post navigation

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *