3bir

Year: 2017

By in News 0

Under The Hood

3bir pivara je prepoznala potencijal koji nosi projekat mladih novosadskih studenata iz organizacije BEST, i čast nam je da smo mogli da učestvujemo na istom.  Lokalna grupa BEST Novi Sad osnovana je ne toliko davne 2005. godine na Univerzitetu u Novom Sadu, i kao takva čini jednu od 94 lokalne grupe koje zajedno stvaraju dobro organizovanu, mladu i inovativnu studentsku mrežu.

„Under the hood“ projekat ima za cilj da bolje upozna studente sa problematikom automobilskog inženjerstva, a na projektu će učestvovati 22 studenta iz Srbije i Evrope. Više o projektu možete videti ovde.

By in Uncategorized 0

Craft pivo – UNOSAN BIZNIS Kako su male pivare postale HIT U SRBIJI

Proizvodnja zanatskog piva u Srbiji samo u poslednjih godinu dana porasla je oko 150 odsto, što ju je stavilo na spisak pet najperspektivnijih biznisa u zemlji.

Foto: RAS / RAS Srbija

Sam za sebe govori i podatak da je u poslednjoj kalendarskoj godini u našoj zemlji otvoreno 12 novih kućnih pivara.

Prema podacima Privredne komore Srbije, kod nas je registrovano više od 20 malih pivara. Najviše ih je u Beogradu i okolini, mada ih ima i oko Novog Sada i Niša. Njihov udeo na tržištu još je nizak jer su proizvodne mogućnosti kraft pivara relativno male. Kapaciteti im variraju od jednog hektolitra do 30 hektolitara piva mesečno.

Od 2015. do danas količina zanatskog piva proizvedena u Srbiji bukvalno je učetvorostručena, a udeo na tržištu povećan sa nepunog procenta na 2,5 odsto.

Ono što pozicionira male pivare, tvrde u Privrednoj komori, jeste njihova ponuda koja uključuje piva kakva veliki igrači ne izbacuju na tržište. U kraft pivarama se proizvode i svetla i tamna i crvena piva s različitim ukusima – od citrusa, karamele, vanile, čokolade, manga, mandarina, a ima i onih aromatičnih. Jedna pivara iz okoline Novog Sada izbacila je čak i prvo pivo za žene.

Piva iz zanatskih pivara dostupna su uglavnom u specijalizovanim kafićima ili prodavnicama. Sa ograničenom proizvodnjom teško je konkurisati velikim pivarama, pa većina proizvođača traži svoje mesto i na inostranim tržištima. Piva iz Srbije izuzetno su popularna u Rusiji i Belgiji. Čak dva piva iz Srbije već su uvrštena na listu najboljih 50 piva na svetu.

– Mi smo pre dve godine počeli proizvodnju sa samo dve tone. Sledeće godine bili smo na pet tona, a ove smo na osam tona mesečno. To možda najbolje govori o tome koliki rast beleži ova delatnost – kaže Nemanja Stefanović iz jedne beogradske kraft pivare. Njegov kolega Vladimir Stojković, takođe pivar iz Beograda, tvrdi da je za samo devet meseci proizvodnje uspeo svoj proizvod da plasira u pet zemalja. Nakon 9. maja pivo iz Beograda piće se i u Rusiji.

– Ovo je nesumnjivo grana koja obećava i nadamo se da će i država to da prepozna. U svim zemljama u okruženju postoje akcizne skale za male proizvođače, ali kod nas i mali i veliki plaćaju isto. Takođe, ne priznaju se inostrani sertifikati kvaliteta za uvezene sirovine, nego smo primorani da ponovo radimo ispitivanja kvaliteta, što se odrazi na krajnju cenu i direktno pogađa potrošača – kaže Stojković.

Mali pivari organizovali su se u Esnaf kućnih pivara, ali i osnovali Sekciju za kućne pivare pri Privrednoj komori.

Izvoze 40% proizvodnje

Najstarija kraft pivara u Srbiji je u Beogradu i danas proizvodi 40 različitih vrsta piva, a zapošljava 14 ljudi. Oko 40 odsto proizvodnje izvoze u u Dansku, Švedsku, Veliku Britaniju, Rumuniju, Slovačku, Italiju, pa čak i u Panamu.

Izvor:  http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/unosan-biznis-kako-su-male-pivare-postale-hit-u-srbiji/34h6tqv

BLIC, Hana Dunđerov | 17. 04. 2017 – 21:07h

By in News 0

LAGER PIVO U AJNFORTU

LAGER PIVO 🙂 SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI…

Lager pivo 3Bir pivare je stiglo u „Ajnfort“ Otvorite kapiju svoga srca i prepustite se zavodljivom „Šlageru“.
Nemačko lager pivo sa šmekom. Kombinacija nemačke doslednosti i pitkog Perle hmelja.
Večeras i sutra u „Ajnfortu“ uživajte i budite razigrani uz dobar R’N’R, sa sjajnim bendovima i šarmantni uz pitki i zavodljivi „Šlager“

„Ajnfort“–Zmaj Jovina 24 – pasaž Novi Sad, Serbia – MAPA
– Facebook: Ajnfort Novi Sad
– Telefon: 021 3015978

Radno vreme: svakog dana od 08:00 do 24:00 časa.